15.5.2024 Vetrni park Krivača – največja vetrna elektrarna v regiji – uradno odprta

Alfi Renewables in MK Group smo danes slavnostno odprli Vetrni park Krivača, naložbo vredno 165 milijonov evrov. V vzhodni Srbiji, pri kraju Golubac, se je zbralo več kot 150 vabljenih gostov, ki sta jih med drugim nagovorila tudi predsednik Vlade Republike Srbije, Miloš Vučević in Veleposlanik Republike Slovenije v Srbiji, gospod Damjan Bergant. 

Alfi Renewables, upravitelj Alfi Green Sklada za obnovljive vire, smo v partnerstvu z MK Group uradno odprli vetrno elektrarno Krivača, eno največjih v jugovzhodni Evropi in  prvo vetrno elektrarno v vzhodni Srbiji. Naložba vredna 165 milijonov evrov omogoča letno proizvodnjo 310 GWh zelene energije, kar  bi zadoščalo  za oskrbo kar 75.000 gospodinjstev. Vetrna elektrarna z močjo 105,6 MW ima 22 najsodobnejših vetrnic, ki se raztezajo na območju velikim kar 56 km2.

V izjemno kratkem obdobju, za tako velik projekt, v dobrih dveh letih, smo zagnali vetrno elektrarno, ki izpolnjuje najvišje zelene standarde. Uporaba vetrne energije pomembno prispeva k obvladovanju podnebnih sprememb in zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov. Tako je poleg krepitve energetske varnosti, pomemben tudi učinek Vetrnega park Krivača pri zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida in to kar za 120.000 ton letno. Kot zanimivost lahko navedemo, da je višina  posamezne  vetrnice 179 m,  dolžina posamezne lopatice pa 74 m, ki jih je proizvedel eden vodilnih proizvajalcev vetrnic, nemški Nordex. Za projekt smo zgradili kar 30 km novih cest in 40 km daljnovodov ter novo razvodno transformatorsko postajo.

S projektom vetrne elektrarne Krivača smo v regijo pripeljali dve pomembni novosti pri razvoju ekosistema uporabe zelene energije. Gre namreč za enega prvih projektov, ki ga je kreditiral konzorcij štirih mednarodnih bank: Erste Bank, Raiffeisen Bank, OeEB in NLB. Ob tem je bila prodaja elektrike po dolgoročni pogodbi (PPA) kot ena prvih v regiji, sklenjena z eno največjih energetskih družb AXPO iz Švice.

Tomaž Berločnik, partner, Alfi Renewables d.o.o in predsednik Naložbenega odbora Alfi Green sklada je ob otvoritvi poudaril: »Alfi Renewables, upravitelj sklada Alfi Green, ki je največji regionalni sklad za investiranje v obnovljive vire energije, z eno svojih prvih naložb v Srbiji, skupaj s partnerji MK Group, uresničuje svoje poslanstvo. In to je izboljšanje življenjskega okolja. Ponosni smo, da nam je z ekspertnim znanjem in odličnim sodelovanjem z lokalno skupnostjo, državo, dobavitelji, srbskimi energetskimi družbami in operaterjema omrežja EPS in EMS, ob zaupanju investitorjev in bank, kljub zahtevnim pogojem na trgu, v celoti uspelo. Skupaj smo zgradili enega največjih projektov zelene energije v celotni regiji in s tem pomembno prispevamo k zelenemu energetskemu prehodu. Naš sklad Alfi Green, ki je zbral 104 milijonov evrov, vanj so 80% denarja vložili slovenski zasebni in institucionalni vlagatelji, je glede na potrebe in priložnosti v regiji, hitreje od pričakovanega uspel pridobiti nove projekte, ki jih razvija in smo s tem zapolnil investicijski potencial, ki je okoli 300 MW inštalirane moči. Tako za prihodnje leto že načrtujemo še večji sklad, ki bo še dodatno naslovil potrebno vlaganje v zelene vire obnovljive energije.«